באבחון דידקטי אני בודקת את מיומנויות הבנת הנקרא ברמות שונות תוך מענה על שאלות הבוחנות את השליטה וההבנה שלנו במידע הכתוב.
אנחנו קוראים מאמר ומהר מאוד לא מבינים מה קראנו.
אנחנו מדלגים על שורות ומחפשים את התכלס.
אנחנו מתחילים בקריאת פסקה אבל אחרי כמה שורות לא זוכרים מה הרעיון המרכזי.
לא מבינים מה הכותב רוצה מאיתנו.
אנחנו רואים מאמר כתוב ויש לנו חושך בעיניים.
אין לנו סבלנות.
עזבו, נחזור לזה אחר כך.
מוכר לכם?
הבנת הנקרא היא מיומנויות על.
היא מערבת קריאה טכנית, סריקת מידע כתוב (מיקוד קשב), הפנית משאבי קשב לאיתור מידע, פניה למנגנוני זיכרון, הפעלת זיכרון העבודה, השענות על מידע קודם, וכל אלו בו זמנית כן? וזו גם רשימה חלקית.
אז לא פלא שהבנת נקרא היא פעולה מסובכת אבל כל כך נדרשת: אם זה בקריאת הוראות לטיפול תרופתי או הוראות למשחק (גם אתם אוהבים את "קטאן"?) קריאת מיילים, הודעות וואטסאפ, קריאת כתבה בYNET ועוד ועוד ועוד.
אז מה עושים?
1. קריאה קולית. כל כך הרבה מאובחנים מספרים לי שהם מעדיפים לקרוא בקול רם טקסטים. הם רואים את זה בעין שלילית. ואני אומרת יופי! נהדר! קריאה קולית מאפשרת לכם לפנות את משאבי הקשב להבנה בלבד. יש המון אפליקציות להקראה בעברית או אנגלית (תקראו פוסטים קודמים שכתבתי, תמצאו כמה רעיונות).
2. למידה ישירה של מבנה מאמר. לכל מאמר אקדמי יש מבנה שהוא פחות או יותר קבוע. שורה תחתונה המידע הכי חשוב נמצא לכם בתקציר ובסיכום. אין צורך להפנות משאבי קשב ו"לבזבז" את הריכוז על קריאת שיטות ותוצאות מחקרים.
3. למידה ישירה של מבנה כתיבת פסקה. לרוב פסקאות נשענות על משפט מרכזי ועליו נשענים משפטים תומכים. התאמנו באיתור משפטים מרכזיים ובהם תתמקדו. המידע החשוב נמצא לכם שם.
4. מה הבנתי בארבע מילים. לאחר קריאת פסקה שאלו את עצמכם :"מה הבנתי" והגבילו לארבע מילים בלבד, כתבו אותם בצד הפסקה וככה תזכרו את המידע בצורה טובה יותר.
5. המידע נמצא בשאלות כתובות. אם אתם נתקלים במשימות הבנת הנקרא קלאסיות, התחילו קודם מקריאת השאלות. (העצה הזו מיועדת לנבחני פסיכומטרי, אמירם, קורס פטור באנגלית, תלמידי תיכון לקראת בחינת הבגרות בלשון). חוק כתוב וברור "סדר הופעת השאלות הוא סדר הופעת התשובות בטקסט". לרוב שאלה 1, תשובתה תהיה בתחילת הטקסט (אלא אם כן זו שאלה של "מה מטרת הכותב"- אם כן חזרו אליה בסוף).
הייתי רוצה לשבת עם כל אחד מכם ולהתאים עוד אסטרטגיות, אבל בכל זאת אנחנו במרחב הרשת. זה המקום שלי להפנות אתכם למרכזי התמיכה באקדמיה על מנת לבקש את הסיוע הפרטני. קצת מיקוד יחסוך לכם הרבה זמן ובעיקר תסכול. אוטוטו תקופת בחינות, הרבה הצלחה ונתראה בפוסט הבא.
Comments