עקרון בסיסי בשיטת NLP
הנחת יסוד זו הינה בסיסית בשיטת NLP ומאפשרת להורים ולמורים להבין בצורה טובה יותר ילדים, מתבגרים.. ואפילו מבוגרים. התנהגותו של אדם היא תוצר של מחשבות ורגשות איתם מתמודד לאחר הופעת טריגר מסוים.
סיפורו של אליאב
אליאב, ילד מקסים, חיובי, סקרן ואוהב את החיים. אליאב חווה קשיי למידה בולטים והפחד הגדול ביותר שחווה במהלך שיעור עברית הוא שהמורה תפנה ותבקש שיבצע קריאה קולית של טקסט. למעשה כבר מרגע בו השיעור התחיל קצב ליבו מתחיל להאיץ.. הוא מרגיש את הרוק זוחל בגרונו, תחושת חום ואי נוחות מלווה אותו במהלך הישיבה בכיתה. לאחר מספר דקות המורה פונה אליו ומבקשת שיקרא את הטקסט הנלמד (כבר כתבתי על מחשבה מייצרת מציאות..? אולי זה לפוסט אחר...).
אליאב בתגובה עונה בטון תוקפני :"לא רוצה, תעברי לילד הבא". המורה מרגישה עלבון לאור סירובו בייחוד לאור תגובתו התוקפנית מול תלמידים רבים. תחושתה האוטומטית היא השפלה ולכן תגובתה המיידית: "חלק מהדרישות השיעור הם קריאה, ואם לא תעשה זאת מבחינתי אתה לא תלמיד בכיתה". אליאב הרגיש מובס.. על מנת להימנע מהשפלה מול חבריו בוחר לענות: "יאללה כאילו אכפת לי באמת מהשיעור שלך" ובאופן מתריס יוצא מהכיתה וטורק את הדלת מאחוריו.
מה היה לנו כאן?
מורה ותלמיד בעימות וכל אחד עם כוונה חיובית משלו. התלמיד, ילד חסר בטחון, מעוניין לשמור על "מוניטין" חיובי מול חבריו. ממולו המורה, היא מצידה מעוניינת לשמור על רושם קפדני ואסרטיבי, עצם סירובו של התלמיד הוביל לחשש אישי שמה הכיתה תראה אותה בחולשתה.
אם נשים לב לעימותים שפוקדים אותנו או מסביבנו, נראה כי לכל אחד מהצדדים ישנה כוונה חיובית.
הורים יקרים, אפילו לילדכם שמסרב בתוקף ללכת לסדר את החדר כי יושב בשלווה על הכורסא תוך כדי משחק של "פורטנייט", יש כוונה חיובית.
כיצד ניתן לשפר את טיב היחסים ולנסות להימנע מקונפליקטים? שיקוף שיקוף שיקוף.
המורה צריכה לחזור על דבריו של אליאב ולהבהיר מולו ומול הכיתה כי תערוך שיחת ברור :"אני מבינה שכרגע אתה לא מעוניין, לא ברור לי מדוע אבל נשוחח על כך בהפסקה".
הורים יאמרו:" אנחנו מבינים שכרגע אתה משחק ולא מעוניין לסדר את החדר כי אין לך כוח, בוא נתחיל ביחד ונסיים מהר".
הבנת הכוונה החיובית העומדת מאחוריי ההתנהגות תוביל להושטת יד לאחר ולמניעת קונפליקטים.
Comments