top of page
  • Writer's picturedana ratnisky tendlich

קריאה-מה הסיפור פה בעצם?

זוכרים את הפעם הראשונה שקראתם? איזה פלא! קריאה היא ממש קסם!
היא כל כך נחוצה לנו ללמידה ולמשימות שגרתיות של החיים ולהרבה מאנשי הקשב היא משימה מורכבת ולא פשוטה.

באבחון דידקטי אני בודקת את תהליכי הקריאה הטכניים. זה עולם שלם של צלילים, אותיות, תנועות ועיצורים כל אלו נבדקים וגם מנגנוניים שפתיים רבים אחרים.



האם גם אתם חייבים לחזור על קריאת פסקאות או שורות? גם אתם מאבדים את המיקוד בשורות? השורות קופצות גם לכם? אתם מרגישים צורך לסרוק את הכתוב עם סימניה/סרגל/אצבע/סמן מחשב? האם גם אתם מכוונים זרקור אור בעת הקריאה? האם אתם חייבים שקט מוחלט בסביבתכם בזמן הקריאה? או האם גם אתם צריכים לקרוא בקול רם בשביל להבין את התוכן?

בעלי לקויות קריאה (דיסלקציה) או אלו בעלי הפרעות קשב וריכוז חווים קשים בתהליכי הקריאה הטכנית. המשימה הזו מורכבת: מערבת פענוח, שטף, דורשת מיקוד, ריכוז, התעלמות ממחשבות מסיחות או רעשים מינוריים ( מי אמר רעש מזגנים או דלת נפתחת?) ובכלל גיוס מאמץ מנטאלי של ישיבה ממושכת



אז מה עושים?

1. נעזרים באפליקציות הקראה. איזה כיף שאנחנו חיים בעידן ידידותי. יש המון אפליקציות של הקראה בעברית או אנגלית. האהובה עליי היא "עלמה רידר". בנוסף מזמינה אתכם לפנות ולבדוק סיוע מתוך חדר הטכנולוגיה שנמצא במוסד הלימודים שלכם.

2. ‏מחלקים את הטקסט לחלקים קטנים. מסתירים את החלקים האחרים (אפשר באמצעות דף לבן חלק) ומתמקדים עם סרגל רק על השורה הרלוונטית. הפעולה תשמור על מיקוד הקשב.

3. ‏נעזרים באטמי אוזניים. הקריאה דורשת גיוס תפקודים קוגניטיביים גבוהים. המון גירויים אפילו המינוריים ביותר, מסיחים את תשומת ליבנו. נסו להיעזר באטמים/אוזניות אטומות.

4. ‏במידה והטקסטים נמצאים בספרים, סרקו את המידע למחשב. בצורה כזו ניתן להגדיל את הכתב והקשב ישמר בצורה טובה יותר.

5. ‏נסו לשפר את שטף קריאתכם. אפשר בהחלט לשפר את שטף הקריאה באנגלית או עברית. הורידו אפליקציות להאזנת ספרים (למשל icast) ושמעו את הטקסט תוך התבוננות וקריאה מתוך הספר. החשיפה לטקסט בשתי הדרכים (שמיעה וראיה) מאמנת את תהליכי הקריאה ומכאן משפרת את שטף קריאתנו.

6. ‏שימו לב לתנאים הפיזיים בהם אתם נמצאים. האם אתם יכולים באמת לגשת למשימת קריאה שאתם נמצאים בסביבה רועשת/ חשוכה/ לא מסודרת? (זה יכול להיות גם במשרד בעת קריאת מיילים). סדרו את שולחן הלמידה או העבודה והזיזו את החפצים שעלולים להסיח אתכם, עדיף להשאיר שולחן ריק עם מנורת קריאה, הטלפון נמצא במצב "טיסה". הפנו זרקור אור לשורות הכתובות. תשבו בחדר שקט.




3 views0 comments

コメント


bottom of page