top of page
  • Writer's picturedana ratnisky tendlich

למה כתיבה היא כל כך מסובכת?

Updated: Jan 21, 2021

ממשיכה את הפוסט הקודם בנושא תהליכי הכתיבה (מוזמנים לגלול אחורה) ארצה להקדיש את הפוסט הנוכחי לתהליכי כתיבה חופשית (תקראו לזה כתיבה טיעונית/כתיבת תשובות/ כתיבה מותאמת לשאלה... מה שמתאים לכם:).

מכירים את המצב שקיבלתם שאלה.. הכל נמצא לכם כבר בראש אבל אתם לא מצליחים לכתוב את מה שרציתם? או אי שם בעברכם, קיבלתם את הערה הנצחית של המורה: "לא עניתם תשובה מלאה". נכון זו הסיבה שהרבה מאיתנו אוהבים מבחנים אמריקאיים??
אחת מהמטלות החשובות ביותר אותם אני בודקת בתהליך האבחון היא משימת כתיבה (חופשית/טיעונית).


אז למה משימות כתיבה הן מורכבות עבור ליקויי למידה?

זו תשובה שתהיה מאוד ארוכה אך אכתוב כאן ממש ממש בקצרה: מיומנות כתיבה היא התהליך (בה' הידיעה) הכי קשה שנדרש מאיתנו לעשות במסגרת הלימודים או התעסוקה שלנו. זה דורש חשיבה מטרימה, הפעלת ארגון, תכנון, חיבור לידע קודם, נגישות לאוצר המילים הפסיבי או האקטיבי שלנו, שליפת מילים, שימוש במשלב לשוני מתאים ועוד ועוד.



אז מה אפשר לעשות:

1. בסיטואצית היבחנות הדגישו את מילות השאלה בצבע אחד (מדוע?איך? כמה? היכן?) ואת מילות ההוראה בצבע אחר (ציין, פרט,נמק,הסבר). חזרו לשאלה בסוף הכתיבה ובדקו האם עניתם בהתאם לשאלה.

2. היעזרו בדפי טיוטה וכתבו בנקודות את התשובות לפני שאתם עונים (אני אוהבת לקרוא לנקודות הללו "עוגנים", הם מלווים ומעגנים את הניסוח לקראת התשובה הסופית).

3. במצבים בהם אתם כותבים עבודות או חושבים על ניסוח מיילים: העזרו בכלים המאפשרים מיפוי של המידע (תרשים זרימה המייצג תהליך או טבלה הממפה את הנתונים בצורה סכמתית. משאירה לכם דוגמא כאן).

4. העזרו בסכמות כתיבה מוסכמות (כן כן ממש להעזר בתבניות הידועות מראש של פתיחה, משפט מפתח, משפט תומך וסיום. משאירה לכם דוגמא כאן).

5. החלק הכי אוהב עליי נשאר לסוף. יש טירליון(!!!)אפליקציות שיכולות לעזור ולתמוך בכל משימות הכתיבה בעברית או אנגלית (poplet, bubbl,mindomo).

אשמח לשמוע מכם כיצד אתם מצליחים לפצח את משימות הכתיבה שלכם!

37 views0 comments

Comments


bottom of page