אפקט פיגמליון וNLP , מחשבה מייצרת מציאות האומנם?
אפקט פיגמליון הוא מונח מעולם הפסיכולוגיה החברתית ומתאר את ההשפעה האדירה שיש לאמונה על הובלת מציאות. בשונה מאפקט פלצבו עליו דיברתי בפוסט קודם, אפקט פיגמליון מדבר על האינטגרציות הקיימות בין בני אדם. המונח משקף את הכוח העצום שיש למורים והורים על תהליך קבלת ההחלטות והצלחותיהם של התלמידים.
"לסניור באהבה" הוא סרט מעורר השראה המבוסס על סיפור אמיתי של מורה למתמטיקה שקיבל כיתה המוגדרת כטעונת טיפוח ולאחר תהליך ממושך שכלל אמונה מוחלטת ביכולתם, הצליח להוביל אותם להצלחה אקדמית. המורה הפעיל בכל יום את אפקט פיגמליון על תלמידיו והדבר הוכיח את עצמו..
שיטת NLP מבוססת על הקשר בין מחשבות, אמונות ורגשות, שינוי במרכיבי החושים וסט האמונות עושה פלאים בתהליכים קוגניטיביים שהאדם עובר.
הנחת יסוד "לאדם יש את כל המשאבים על מנת להשיג את מטרותיו". מורים והורים יכולים להסיק כי לתלמידים יש את מלוא המשאבים על מנת להשיג את מטרותיהם.
אז ברור כי אפקט פיגמליון יכול לעזור לנו לקדם את התלמידים.. נחשוב טוב יהיה טוב.. כך אומרים. מה עוד אנחנו יכולים לעשות? אז טוב שאתם פה.. בשביל זה יש לנו את הNLP
קסם=NLP
את התהליך הבא יכולים מורים והורים לבצע מול התלמידים ולצורך כך זקוקים לדפים וצבעים. בזכות התהליך התלמיד יכול לראות את המטרה אליה הוא שואף, מתגלה באופן ממשי. באופן זה יחווה הצלחה במלוא העוצמה באמצעות החושים ובכך מחשבתו תהפוך למציאות חייו.
בשפה המקצועית התרגיל מכונה "סוויצ'", אני מאמינה כי הכלים מעולם NLP זמינים עבור כולם ואנשי חינוך יכולים לשלבם בדרכי ההוראה.. רק צריך לנסות. תנסו את זה על עצמכם, NLP זה קל.
הפעילות הבאה נלקחה מתוך קבוצת טיפול שאני מקיימת לקבוצת נערות מקסימות:
שלב א': בוחרים מטרה בתחום כלשהו (לימודי/חברתי/רגשי), לדוגמא: לרכוש חברים חדשים, לקבל תעודת הצטיינות בסוף המחצית, להשתתף בחמישייה הראשונה בנבחרת כדורסל.
שלב ב': התלמידה מציירת את המצב העכשווי הקיים בחייה, אותו כמובן רוצה לשנות, חשוב להקפיד ליצור תמונה מפורטת.
שלב ג': התלמידה מציירת את המצב הרצוי , מטרתה, תמונת המצב תהיה מפורטת כמה שניתן. כאשר התלמידה מסיימת לצייר לשאול אותה באשר לתחושותיה והיכן היא מרגישה אותם, לברר מהם המחשבות שעולות עם ההתבוננות בתמונה.
שלב ד': להציג מולה את שתי התמונות שיצרה.
שלב ה': להציג את תמונת המציאות העכשווית, לבקש להרחיק אותה משדה הראיה ולדמיין אותה מתרחקת ונעלמת לחלל.
שלב ו': להציג בפני התלמיד את התמונה המייצגת את המטרה, לקרב אותה אליו ולבקש שחזור של הרגשות והתחושות.
שלב ז': שוב חוזרים על הפעולה רק הפעם חשוב להחליף את התמונות במהירות: "צפייה בתמונת המצב העכשווית, מתרחקת ממך ונעלמת ובמקומה מגיעה במהירות תמונה רצויה את מרגישה נפלא.. ממש חשה תחושות טובות (ומציינים את התחושות שהתלמידה ציין קודם). כך שוב ושוב.
שלב ח': לבחון מול התלמידה האם תמונת המטרה מבוססת אצלה, במידה ולא יש לחזור על התהליך מספר פעמים.
לאחר תרגול, ניתן להוביל באמירה: "בפעם הבאה בה תרגישי קושי ותחשבי על המטרה העתידית התמונה שיצרת תקפוץ לתודעה שלך והתחושות הטובות יובילו למציאות הרצויה".
כך יוצרים אפקט פיגמליון עצמאי אצל נערות ונערים
אשמח לשמוע חוות דעת ותגובות במייל.
Comments